Forskellige spisevaner inden for landets grænser

  • gustav 

Mens vi ikke er i tvivl om, at der er forskel på maden, når vi rejser fra Danmark og på ferie i Sydeuropa eller Asien, kan man måske godt være mere overrasket over, at der er stor forskel på madvaner og spisemønstre inden for landets grænser. Det forsker man blandt andet i på Suhrs Højskole, hvor der arbejdes med mad og madtrends, og her har man fingeren på pulsen, når det gælder om at kortlægge de madvaner, som folk har.

Der er en tendens til, at vores diversitet som mennesker bliver tydeligere, jo længere væk vi kommer fra de store bycentre. Det kan godt være, at vi i midten af København og Århus finder et stort antal etniske spisesteder og butikker drevet af folk med en anden etnicitet, men det kan nogle gange overraske, at madvanerne kan være meget forskellige, når man kommer uden for byerne og deres pulserende liv. Jo længere væk fra byerne, jo mere traditionel dansk bliver maden!

Sønderjyderne holder fast

Et af de steder, hvor man holder fast i traditionelle egnsretter og dermed bliver et godt eksempel på diversiteten også blandt danskere inden for Danmarks grænser, er Sønderjylland. Her dyrkes en lang række egnsretter stadig, og selv om de unge sikkert ikke laver de gamle retter så tit som deres forældre, kommer de stadig på bordet med jævne mellemrum.

Det gælder for eksempel en ret som snysk, som enhver sønderjyde elsker, men som uden for landsdelen måske vil blive set på med underlige øjne. Det er en masse af forsommerens nye grøntsager kogt og lagt i en mælkestuvning sammen med nye kartofler – og hertil spiser man spegeskinke, bayerske pølser i sønderjysk kvalitet eller røget flæsk eller hamburgerryg. Det er også her, man finder småkager som knepkager, vrøvl og gode råd – alene navnene er jo hyggelige og kan kun få os til at værdsætte den diversitet, der ligger bag de forskellige madvaner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *